Deelnemers die serieus aan Truckpulling willen meedoen, krijgen te maken met de regels omtrent XL klasse en Sportklasse.
De Sportklasse is uit pure noodzaak ontstaan, omdat de categorie Standaard klasse (echt standaard) competatief een problematische klasse is. Telkens weer werden Standaard Trucks uitgebouwd tot Supersporters, terwijl controle hierop nagenoeg onmogelijk was.

 

Qua veiligheid is de Standaard Klasse niet optimaal. Bij het verbouwen van de brandstofpomp of turbo, horen daar ook diverse veiligheidsmaatregelen bij.
De XL klasse en de Sportklasse hebben daarom ruimere verbouwings-mogelijkheden met de daarbij behorende maatregelen om de veiligheid te waarborgen.

Een overzicht van alle maatregelen die getroffen moeten worden, kunt u vinden het de reglementen van de NTTO en VTN.


Wat maakt de XL / Sportklasse anders dan Supersport?


Om kort te zijn: de restrictor en het maximum toerental.
De restrictor is een buis van pakweg 7 cm doorsnee, die aan de lucht-inlaatkant van de motor gemonteerd dient te worden. Door deze vernauwing kan de motor veel minder lucht happen, waardoor het motorvermogen wordt afgevlakt. Deze beperking zorgt tevens voor mindere belasting op de gehele aandrijflijn, wat de kans op defecten en daarmee kosten tegengaat.
Een ander voordeel is dat de grootste motoren qua motorvermogen dichter in de buurt blijven van de kleinere motoren. Dat maakt de competitie zeker zo spannend!
Het maximum toerental voor de XL en Sportklasse is vastgesteld op 2.500 toeren/minuut, wat zeer dicht bij normale fabriekswaarden ligt. Om dit te kunnen meten, is een toerensensor vereist.


Wat heeft u nodig om met Hobbysport te starten?


a. De reglementen van NTTO of VTN
In de reglementen vindt u alle opbouwvoorschriften.

b. De toerensensor inclusief opbouwvoorschriften

c. De voorgeschreven restrictor voorzien van noodstop (zie foto), deze is te koop op onderstaande adressen (zelfbouw is niet toegestaan)Verkoopadres restrictor en toerensensor:


BASRIJS B.V.
Watermanseweg 2a
4891 SZ RIJSBERGEN
tel. 076-5961220

Gaarne vooraf even bellen in verband met de voorraad en de prijzen.